András kenyér

2024.10.18

András Kenyér: (kömény mentes alföldi komlós kovásszal készült félbarna (valóságban fekete) kenyér.

Kovászhoz: 5 dkg búzakorpa, 5 dkg liszt, 1 tk szárított komló, 1 ek méz, 2,5 dl víz.

Egy teáskanálnyi komlót leforrázunk 2,5 dl vízzel, lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük. A leszűrt lébe belekeverjük a mézet, a lisztet és a korpát, majd 3 napig (konyharuhával) lefedve, egy befőttesüvegben meleg helyen állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. 3 nap múlva savanykás, enyhe sörszagot kell árasztania. Ebből az anyagból a kenyérsütéshez elveszünk 2,5 dl-t (a fele kb. 160 g) 1 kg liszthez, a maradékot visszaszaporítjuk az eredeti mennyiséggel, ha újra felhabosodott, megerjedt, csavaros tetővel fedve a hűtőben tároljuk a következő kenyérig!

Kenyér: 2 bögre (0,5l)fehér liszt, 1 bögre (2,5 dl) rozsliszt/teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg kovász (de inkább a kovásznál leírt adagolás!) 0,5 kávéskanál só, 2 dl kézmeleg víz.

Előre felfűtött sütőben és edényben félórát sütjük letakarva hő-légkeveréses gőzös sütőben 230 fok Celsiuson, majd fedés nélkül 200 fokon míg megpirul! Minimum 1 órát sül.

Az itt leírt kovász (komlós korpa) mennyiség két ilyen kis kenyérhez elég! Igazi tömör, savanykás, de számomra ízletes majdnem fekete kenyér lett belőle.

(2016.)


Iratkozz fel hírlevelünkre

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást.

A képeket biztosította: Pexels

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el