András kenyér

András Kenyér: (kömény mentes alföldi komlós kovásszal készült félbarna (valóságban fekete) kenyér.
Kovászhoz: 5 dkg búzakorpa, 5 dkg liszt, 1 tk szárított komló, 1 ek méz, 2,5 dl víz.

Egy teáskanálnyi komlót leforrázunk 2,5 dl vízzel, lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük. A leszűrt lébe belekeverjük a mézet, a lisztet és a korpát, majd 3 napig (konyharuhával) lefedve, egy befőttesüvegben meleg helyen állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. 3 nap múlva savanykás, enyhe sörszagot kell árasztania. Ebből az anyagból a kenyérsütéshez elveszünk 2,5 dl-t (a fele kb. 160 g) 1 kg liszthez, a maradékot visszaszaporítjuk az eredeti mennyiséggel, ha újra felhabosodott, megerjedt, csavaros tetővel fedve a hűtőben tároljuk a következő kenyérig!

Kenyér: 2 bögre (0,5l)fehér liszt, 1 bögre (2,5 dl) rozsliszt/teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg kovász (de inkább a kovásznál leírt adagolás!) 0,5 kávéskanál só, 2 dl kézmeleg víz.
Előre felfűtött sütőben és edényben félórát sütjük letakarva hő-légkeveréses gőzös sütőben 230 fok Celsiuson, majd fedés nélkül 200 fokon míg megpirul! Minimum 1 órát sül.

Az itt leírt kovász (komlós korpa) mennyiség két ilyen kis kenyérhez elég! Igazi tömör, savanykás, de számomra ízletes majdnem fekete kenyér lett belőle.
(2016.)