GMZöldtea szörp

2024.10.18

Grépfrútos, mentás zöldtea-szörp: 4 világ találkozása

A történetünk úgy kezdődött, hogy egy kicsit borult, de szerintem még így is meleg nyári napon találkozott a kicsiny panel konyhánkban 4 világ. Az ízig-vérig dél-alföldi magyar konyhánk világa egy pillanat alatt összetalálkozott és keveredett a távol-kelet zöld teájával, a karibi térség grépfrútjával és az antik görög világ mentájával.

A főzőcske előtt vegyük kicsit sorra a főszereplőinket:

Zöldtea: A zöld tea hazája Kína és Japán. Voltaképpen ugyan abból a teanövényből készül, mint a fekete teák, csak a leveleket nem erjesztik ki, hanem csak enyhe gőzöléssel, melegítéssel megállítják az erjedési folyamatait a frissen leszedett tealeveleknek.

Főbb hatóanyagai: polifenolok (katechinek, flavonok), alumínium, réz, vitaminok (C, B2, D, K), illóanyagok, koffein.

Élettani hatásai többek között az állítólagos immunrendszer erősítése, fogszuvasodás -, fogínybetegségek elleni védelem, rákmegelőző hatás, szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. "Ezen felül fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása."

Grépfrút: Grépfrút, azaz a magyar citrancs! A citrusok "legfiatalabb" tagja, az 1750-es években fedezték fel Barbadoson. A narancs és az óriási pomeló keresztezéséből született meg.

Főbb hatóanyagai: magas víz, rost és pektin tartalom, C-vitamin, B-vitaminok, köztük a folsav, flavonoidok, glikozid.

Élettani hatásai közül én most csak négyet emelnék ki: lassítja az öregedést, gátolja bizonyos káros anyagok felszívódását, eredményes lehet a rák elleni küzdelemben, jótékony hatással van az emésztő rendszerre.

Menta: Mentha, mint görög nimfa az alvilág urának, a lelkek megítélőjének, Hádésznek volt a szeretője, akit vagy maga Hádész, vagy annak felesége Perszefoné változtatta gyógynövénnyé. Kutatásaim alapján arra jutottam, hogy a görögök nimfái megegyeznek a mi tündéreinkkel, tehát akár lehet, hogy Mentha nem más, mint a mi Tündér Ilonánk. Ha a konyha világában mentáról beszélünk, akkor leggyakrabban a fodormentáról van szó, én is őt mutatnám be.

A menta könnyen termeszthető, igénytelen, agresszíven terjeszkedő, igazi kis szökevény növény, amely mégis egy igazán sokoldalú gyógynövény és igen frissítő fűszernövényünk!

Flavonoidokban, cseranyagokban és illóolajokban gazdag növény, amely emésztés segítő, gyomorerősítő, epetermelést serkentő, megfázás és köhögés csillapító is.

Ha a mentánkat nem szószként báránysült mellé, vagy fogkrém és cukorka töltelékként, sőt nem is rummal mojito koktélként használjuk fel, hanem összefőzzük a már említett zöldteával és grépfrúttal, akkor szerintem a tökéletes nyári frissítő ital lesz belőle, még akkor is, ha frissen visszahűtve csak egy édes-savanyú, mentolos illatú finom italt eredményez, de ha hagyjuk összeérni…

A szörp készítése:

  • Egy másfél vagy kétliteres ásványvízből vegyük ki 2.5-decit. A maradék vízből ízlés szerint, de legalább3 filterrel főzzünk egy teát. Valószínűbb igazi zöld teával jobb lenne.
  • Facsarjuk ki 4 grépfrút levét, ez nekem most 6 deci lett, de ez sajna változó lehet.
  • Öntsük össze a teát, az átszűrt gyümölcslevünkkel, fél kilogramm kristálycukorral, legalább2 deciliter citromlével (én több mint 99%-os citromlevet használok) és egy kávéskanál citromsavval. Kezdjük el főzni.
  • A maradék vizet egy újabb fél kiló cukorral és egy újabb kávéskanál citromsavval főzzük össze 70 fok Celsiuson. Már is kész az invertcukrunk, amely segít meggátolni a szörpünk kikristályosodását.
  • Az invertált cukrunkat öntsük bele az elegybe, majd főzzük rotyogásig. Ha rotyog, akkor dobjuk bele a mentát ízlés szerint, mondjuk 5-6 levélkét. 10 perc rotyogás után kész is, elzárhatjuk.
  • A szörpöt öntsük tisztára mosott üvegekbe és forró vízben áztatott lapkáinkkal zárjuk le vákuumosan. (vákuumzárás házilag: forró lé az üvegben, egy ujjnyi légpárnát hagyva, rá a forró vízben áztatott kupak, ennyi és nem több! J)
  • Hőkezeljük, ha úgy tetszik nedves dunsztba vele! Ha nincs befőző automatánk, vagy ekkora mennyiségért lusták vagyunk elővenni, akkor egy nagy lábosba vele, hogy ellepje az üvegeket a víz. Melegítsük fel újra az egészet 80 fok Celsiusra. Amennyi idő alatt elérte a hőfokot, annyi ideig hagyjuk is ott tartalékra véve. Ezután visszahűthetjük.
  • Pár napos megfigyelés nem árt!

Egészségünkre!

(2019.)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást.

A képeket biztosította: Pexels

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el