Pirike

2024.04.09

Pirike

Elő gondolat: A piri-piri az egyetlen szósz, amit megveszek "nagyipari" előállításban is, igaz abból is csak a Lidl termékét.

A piri-piri eredetileg egy portugál eredetű szósz chiliből fokhagymával, sóval és sok olajjal. A piri-piri, hivatalos nevén Afrikai madárszem chili, amelyet a portugál gyarmatosítók vittek haza Afrikából, főleg Mozambikból. Az afrikai madárszem, egy igénytelen, bőtermő vadabb fajta, ami még mostohább bánásmód és körülmények között is bőven terem, ezért is szerettem meg.

Elég gyakran olvasgatom Mautner Zsófi blogját, a Chili és Vaníliát, és már több gondolatom is támadt az általa leírt recept alapján.

A mostani történet úgy kezdődött (még valamikor 2021.ben), hogy picinyke, 4 éves kislányom egyik nap úgy jött haza a nagymamától, hogy egy zacskó erőspaprika volt a kezében: "Apa ezt neked szedtem". Én megköszönve megígértem neki, hogy csinálunk belőle valami finomat.

Fogtam egy 730ml-es üveget, átfúrtam a kupakját, egy tömítő gumigyűrűvel belefogattam egy egyszerű borászati kotyogót.

A megtisztított, aprított paprikákat 3 gerezd fokhagymával beletettem az üvegbe. Leszorítottam a paprikákat, ahogy tudtam. Felöntöttem csordultig 3%os Brine oldattal. A bűvös sóoldathoz buborék mentes ásványvizet és tiszta parajdi sót használtam.

A kotyogóba öntöttem egy kis vizet, hogy biztosítsa az üveg légmentességét, de a felesleges nyomást, széndioxidot még is el tudja vezetni. Majd jöhetett az üveg lezárása, és egy tálcára helyezése, ha még is szökne a lé, akkor ne áztassa el az egész konyhát.

Az első meglepetés akkor ért, amikor a második napra a brine teljesen felmászott a kotyogó végéig. Kicsit megbontottam az üveget, leöntöttem kábé egy félujjnyi levet az üvegről, újra rendeztem a kotyogót és visszahelyeztem mindent a helyére.

4 nap fermentálódás után. Leszűrtem a paprikákat és összeaprítottam még 2 gerezd fokhagymával 2 teáskannál parajdi sóval és fél liter olajjal. Majd felrottyantottam az elegyet lasú tűzön. Közben belekevertem 2 teáskanál őrölt Habanerot. Majd, amikor elkezdett forrni hozzákevertem 3 teáskannál hidegvízben feloldott kukoricakeményítőt stabilizátorként és sűrítőanyagként.

Gyorsan üvegeltem, előmelegített kupakokkal vákuumzártam. És most várok . A hőkezelés még vissza van.

#fermentált #erőspaprika #piripiri #Pirike

Iratkozz fel hírlevelünkre

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást.

A képeket biztosította: Pexels

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el